Marker Wadden leveren een prachtige documentaire op

De aanleg van de laatste twee van de geplande vijf eilanden van de Marker Wadden is inmiddels afgerond. Ter gelegenheid daarvan werd op 30 mei de natuurdocumentaire van Cees van Kempen uitgezonden. Ondanks alle twijfels of met het opspuiten van eilanden het slibprobleem in het Markermeer opgelost wordt, is het schitterend om te zien hoe snel de natuur haar kans grijpt en de vogels doorhebben dat er wat te halen valt. Al is het PR, de film is zeker de moeite waard, kijken dus. Hierbij het verslag daarvan bij Vroege Vogels.

Visdief tegen zon, gefilmd op de Marker Wadden – foto Cees van Kempen

Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal

Vroege vogels 21 mei 2021

Duizenden visdiefjes, massa’s oeverzwaluwen en ontelbaar veel dansmuggen spelen een hoofdrol in de nieuwe natuurdocumentaire ‘Marker Wadden, een wonderbaarlijk natuurverhaal’ van Cees van Kempen. De film gaat over de aanleg en natuurontwikkeling van een van de nieuwste natuurgebieden van ons land. De Marker Wadden is vijf jaar geleden aangelegd. Met klei, slib en zand is er een archipel van eilanden gemaakt. In de film is te zien hoe na de aanleg de natuur het van de mens heeft overgenomen.

Marker Wadden moeras – Foto Cees van Kempen

Pioniers

In de film zie je hoe razendsnel de natuur zich ontwikkelt op deze nieuwe eilanden, variërend van microscopisch onderwaterleven tot de komst van enorme koloniën vogels. Niet eerder werd vastgelegd hoe oeverzwaluwen en libellen voor het eerst nieuw land koloniseren en hoe baardmannetjes hun eerste jongen grootbrengen. Marker Wadden toont hoe het gebied weer dynamisch wordt, verschillende dieren opduiken en broedvogels zich weer vestigen.

Baardman op de Marker Wadden – Foto Cees van Kempen

Cees van Kempen

De natuurdocumentaire is gemaakt door Cees van Kempen. Eerder maakte hij de driedelige serie De Terugkeer Van (De IJsvogel/Bever/Torenvalk), uitgezonden bij BNNVARA. De serie werd genomineerd en was prijswinnend op verschillende internationale festivals, waaronder het prestige Wildscreen Festival in Bristol waar de ‘Groene Oscars’ worden uitgereikt. De films werden wereldwijd uitgezonden in meer dan 20 landen. In 2017 is hij begonnen met de productie van een grote bioscoopfilm over de terugkeer van de wolf naar Nederland. Deze film gaat in januari 2022 in première en wordt daarna door BNNVARA uitgezonden


Marker Wadden is een productie van Ispida Wildlife Productions en BNNVARA. Marker Wadden is tot stand gekomen met de hulp van Natuurmonumenten en is uitgezonden op zondag 30 mei bij BNNVARA op NPO 1.

Zie: Natuurmonumenten 1-6-2021
Aanleg eerste vijf eilanden Marker Wadden afgerond

Onderstaand een link naar de natuurdocumentaire:

https://www.npostart.nl/marker-wadden/30-05-2021/BV_101405905
of
https://www.2doc.nl/documentaires/series/1doc/2021/markerwadden.html