Maaien van waterplanten in Markermeer en IJmeer

Voor de watersport en – recreatie zijn de waterplanten in het Markermeer en IJmeer een groeiend probleem. Het is goed nieuws dat de betrokken IJsselmeer-gemeentes gaan samenwerken tegen de dichtgroei van de waterwegen door waterplanten.

Een maaiboot in de haven van Hoorn

Verschillende gemeenten gaan samen de strijd aan met waterplanten

Bron: Zeepost – 19 april 2021 – Wouter van Dusseldorp

Voor het maaien van waterplanten in het Markermeer en IJmeer zijn Edam-Volendam en Waterland een samenwerking aangegaan met zeven andere gemeenten.

De overlast van waterplanten voor de waterrecreatie is al jaren een groeiend probleem op de verschillende randmeren. Op het Markermeer en IJmeer wordt door de aanliggende gemeenten al gemaaid als kortetermijnoplossing, maar er was behoefte aan meer coördinatie tussen de verschillende dorpen en steden.

Onder leiding van de provincie Noord-Holland zijn de gemeenten Amsterdam, Almere, Drechterland, Edam-Volendam, Enkhuizen, Gooise Meren, Hoorn, Koggenland, Stede Broec en Waterland een samenwerkingsverband aangegaan voor het maaien van de waterplanten.

Hoorn heeft zich aangeboden als coördinerende gemeente en gaat direct na ondertekening van de overeenkomst aan de slag met de voorbereidingen voor het maaien dit jaar. De samenwerking geldt voor onbepaalde tijd, maar kan door gemeenten na drie jaar opgezegd worden. Nu het vaarseizoen weer van start gaat, start het maaien meteen. De samenwerking geldt voor onbepaalde tijd.