Berichten van een solozeiltocht over de oceaan

Scheepsberichten
Rob Biersma

Even de ruimte en leegte opzoeken in deze coronatijd van thuisblijven en anderhalvemeterigheid kan voor doorgewinterde zeilers onder ons nu alleen nog met een boek.

Rob Biersma schreef op zijn solozeiltocht van Rotterdam naar Paramaribo dagelijks scheepsberichten naar familie en vrienden, die nu zijn uitgekomen als “Scheepsberichten”. Zeilend naar Suriname.

Het werd een bevlogen reisverhaal en zeilvertelling ineen met schitterende beschrijvingen van zijn ontmoetingen met de levende wezens onder en boven de golven. Anders dan veel zeezeilers had hij vrijwel geen moment het idee dat rondom hem alleen maar golven waren.

Altijd cirkelden er vogels om hem heen of kwamen er groepjes dolfijnen en walvissen langs. Maar als een troep orka’s met dreigende blik recht op je afkomen, kun je alleen nog maar een schietgebedje doen. De gevaarlijke dieren doken op het laatste moment onder de boot door. Een klap met hun staart is zo gegeven. Moby Dick is er niks bij.

In iedere boekhandel te
verkrijgen voor € 21,95
ISBN 978 90 450 3913 8
www.atlascontact.nl

Rob Biersma (1948) is bioloog en chemicus. Hij was lange tijd wetenschapsredacteur bij NRC Handelsblad. Eerder schreef hij met Warna Oosterbaan Ik kan alles. Survivalgids voor het dagelijks leven.