‘Een zee van herinnering’ was het IJsselmeer voor Aart

In memoriam: Aart Staartjes (1938-2020).

Met het overlijden van Aart Staartjes verloor Nederland niet alleen een populaire acteur maar ook een groot liefhebber van het IJsselmeer.

In 2011 interviewde IJsselmeerberichten hem hierover. Aart vertelde dat het IJsselmeer voor hem ‘een zee van herinnering‘ was. Het was het water waarlangs hij opgroeide, bijna in verdronk, spectaculaire zeilavonturen beleefde en altijd genoot van het zicht vanaf de boot op de vele unieke historische plaatsen eromheen.

Aart leerde zeilen op het IJsselmeer bij de zeeverkenners van Schellingwoude. Dat het een lastig stuk water is, ontdekte hij al snel. In oktober 1954 kwam er bijna een eind aan zijn avonturen toen hij omsloeg met zijn boot op het IJsselmeer. Hij werd gered door een Belgische kapitein. ‘Deze gaf mij toen een glas jenever en sindsdien weet ik dat dit een uitstekend middel is om warm te worden.’

IJsselmeer Berichten Najaar 2011 met het interview kunt u hier downloaden

Aart woonde een aantal jaren op Marken en zag met lede ogen aan hoe ondoordacht er met het IJsselmeer wordt omgesprongen. ‘Historische stadscentra worden beschermd met allerlei regels, maar de IJsselmeerkust lijkt soms een vrijplaats voor allerlei grootschalige bouwplannen voor woningen of windmolens. Zelf heb ik oneindig veel plezier beleefd aan het IJsselmeer. Ik wil graag dat anderen na mij dat ook nog kunnen en dat het niet een soort plas wordt tussen (vakantie)woningen en windmolens.’

Beste Aart, nu ben jij een mooie herinnering aan het worden. Wij van de IJsselmeervereniging zullen ons ervoor blijven inzetten dat anderen na jou ook nog van het IJsselmeer kunnen blijven genieten.