Manifestatie ‘Redt de Hollandsche Zeilvloot’ in de pers

Hier een overzicht met enkele links naar nieuwsberichten over de manifestatie voor de Hollandsche Zeilvloot op 9 juni. Veel met prachtige beelden en vaak ook video.

Overigens kan iedereen nog steeds de petitie hier ondertekenen.

Meer reacties via Zeepost met dank aan Wouter van Dusseldorp

NOS Journaal: Eigenaren van historische schepen vragen de overheid om een speciaal steunfonds.
Door de coronacrisis hebben ze de eerste drie maanden van het seizoen niet kunnen varen. Sinds 1 juni mogen ze het water weer op, maar met een derde van de passagiers die ze normaal aan boord hebben. Daarmee komt het voortbestaan van de historische schepen in gevaar, zeggen de schippers.

Volkskrant: Hoe een oer-Hollandse bedrijfstak zonder steun ten onder gaat
Staatssteun stroomt in brede rivieren naar Hollandse bedrijven, geld dat vaak buitengaats verdwijnt, en de bruine vloot krijgt niets. Te klein, te eigenzinnig, geen grote mond of dure lobbyisten – de zeilvaart wordt voor kennisgeving aangenomen, zoals ze daar liggen in hun havens van glorieuze geschiedenis,…

Jeugdjournaal: Schippers demonstreren met 150 oude zeilschepen
Met zo’n 150 oude zeilschepen zijn schippers naar het Noord-Hollandse eilandje Pampus gevaren om te protesteren. Ze hebben geld nodig voor het onderhoud van de schepen en willen dat de regering helpt.

NOS: Schipper Herman vreest einde bruine vloot zonder staatssteun
Eigenaren van historische zeilschepen hebben amper inkomsten omdat verhuur door de coronamaatregelen lastig is. Als de overheid niet met geld komt, dreigt de historische zeilvaart te verdwijnen, zegt schipper Herman van Linschoten van de Jan Huygen.

De Stentor: Bruine vloot ‘voor Pampus’, emoties komen boven
Zo’n 150 historische zeilschepen lagen dinsdag letterlijk en figuurlijk ‘voor Pampus’. Een emotionele noodkreet van een vloot die dreigt te zinken. ,,Ik schoot even vol.”