Zand voor versterking Houtribdijk: circa tien miljoen kubieke meter

Bij de versterking van de Houtribdijk is nieuwe natuurontwikkeling “meegekoppeld”. Op 5 mei was dit project als “Building with Nature” opengesteld voor publiek. Men verwacht dat het opgespoten gebied voor de diverse watervogelpopulaties een rijk fourageergebied wordt. Daarmee verdwijnt wel open water. De IJsselmeervereniging is benieuwd naar de evaluatie van het project en zal het kritisch blijven volgen.

Foto: Rijkswaterstaat

Verboden strand langs Houtribdijk

’Building with Nature’, dat is het uitgangspunt bij de zandige versterking van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Miljoenen kubieke meters zand zijn er opgespoten langs de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Een prachtig zandstrand, maar verboden terrein voor recreanten. Bezoekers mochten bij hoge uitzondering een kijkje nemen op de verse zandoevers.

Veel nieuwsgierigen namen woensdag een kijkje bij het megaproject. Rijkswaterstaat liet zelfs extra taxibusjes rondrijden voor de bezoekers die uitleg kregen van enkele deskundigen.

Over een lengte van tien kilometer is in totaal circa tien miljoen kubieke meter zand opgespoten. ,,Dat is net zoveel als dat er jaarlijks op de Noordzeekust wordt gesuppleerd’’, aldus Marieke Werkman van Rijkswaterstaat.

De brede zandoevers, die de golven breken, moeten de Houtribdijk versterken. Deze moet hierdoor een superstorm aan kunnen die zich maximaal eens in de tienduizend jaar zou kunnen voordoen.

De manier van versterken is uniek voor een groot zoet binnenwater zonder getijden. De grote vraag is dan ook of het zand blijft liggen. Een radiografisch bestuurbare peilboot geeft hierover duidelijkheid.

,,Deze boot is uitgerust met een dieptemeter en met GPS’’, zegt hydrograaf Michiel Smal van Boskalis, die de boot met behulp van een afstandsbediening rondjes laat varen. ,,Via Wifi wordt de data verstuurd naar een computer op de wal zodat we kunnen zien wat de diepte is onder de waterlijn. Het is niet de bedoeling dat het straks over een lengte van 200 meter een halve meter dieper wordt.’’

Volgens Werkman gaat het naast de veiligheid vooral om de ontwikkeling van nieuwe natuur. Zo komt er aan de kant van het Markermeer een natuurgebied ’zo groot als 750 voetbalvelden bij elkaar’. Het Trintelzand wordt al de snackbar van de Marker Wadden genoemd aangezien het een voedselrijk gebied voor vogels moet worden.

De komende tijd zal het zand worden ingezaaid met een grasmengsel om te voorkomen dat het zand gaat stuiven. Op 1 juli wordt het fietspad over de dijk weer geopend.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD