Natuurmonumenten, het Blauwe Hart, Sportvisserij Nederland en Vogelbescherming maken grote plannen voor de Houtribdijk

Deze organisaties hopen met hun plan “Trintelzand”, de bedrijven die inschrijven voor de renovatie van de Houtribdijk, te verleiden om in hun plannen ook de natuur en recreatie een mooie plek te geven. Een “catalogus” met mogelijkheden voor eilanden, vooroevers, stranden etc. is gemaakt om de aannemers de mogelijkheid te bieden “best value” te bieden met toevoegingen die binnen de prijs worden toegevoegd.

Het is erg jammer, maar ook wel begrijpelijk dat het doorlaatbaar maken van de Houtribdijk niet in de catalogus van natuurverbetering is opgenomen. Jammer omdat dat een harde voorwaarde blijft voor het herstel van de natuur in Markermeer en IJsselmeer. Begrijpelijk, omdat opdrachtgever Rijkswaterstaat die mogelijkheid niet zal toestaan, gezien haar visie op de waterkeringsfunctie van de Houtribdijk.

In z’n meest verstrekkende vorm komt het plan neer op een zeer grote uitbreiding van de Marker Wadden met een groot ondiepte gebied met vele eilanden, ook ten noorden van de dijk. In dit concept past o.i. overigens heel goed het doorlaatbaar maken van de Houtribdijk, omdat de ondiepten en eilanden dan tevens functioneren als stroom geleiding. Dus wie weet kan het er nog eens van komen!

Catalogus: Kansen voor de natuur bij versterking Houtribdijk (1,6Mb .pdf)